Talaan sa mga departamento kanhi sa Pransiya

Gikan sa Wikipedia, ang gawasnong ensiklopedya
Logo de la République française.svg

Kining maong artikulo kabahin sa serye sa
mga dibisyon sa pagdumala sa Pransiya

Mga rehiyon gawas sa nasod

Mga departamento gawas sa nasod

Mga pundok sa mga komyun

Katilingbang urban
Aglomerasyon sa mga katilingban
Katilingban sa mga komyun

Associated communes
Municipal arrondissements

Mga dapit sa Pransiya gawas sa Uropa

Gawas sa nasod nga kolektibad
Sui generis nga kolektibad
Nasod gawas sa nasod
Teritoryo sa gawas
Pulo sa Clipperton

Ang mga departamento panahon ni Napoleon.

Ang sistema sa departamento sa Pransiya wala magpabiling walay kausaban pagdagan sa panahon. May mga departamento nga nag-usab og ngalan, may nawagtang usab sa mga kamot sa Republika tungod sa pagkapilde sa gubat. Kini ang talaan sa mga departamento kanhi sa Pransiya.

Tungod kay pipila lamang niini ang may hubad sa Binisayang Sinugboanon, sa mayoriya kanila ang Pranses nga ngalan ang gigamit. Alang sa mga dapit nga may popular ang Iningles nga ngalan, ang maong ngalan gibutang pinahandag human sa Pranses nga ngalan.

Ang mga préfecture mao ang kapital nga dakbayan sa usa ka departmante.

Sa teritoryo sa Pransiya karong panahona[usba | edit source]

Departamento Préfecture Panahon
Rhône-et-Loire Lyon (17901793)
Corse Bastia (17901793)
Golo Bastia (17931811)
Liamone Ajaccio (17931811)
Mont-Blanc Chambéry (17921815)
Léman Geneva (17981814)
Meurthe Nancy (17901871)
Seine Paris (17901967)
Seine-et-Oise Versailles (17901967)
Corse Ajaccio (18111975)
Saint-Pierre-et-Miquelon Saint-Pierre (19761985)

Mga nag-usab og ngalan[usba | edit source]

Ang pipila ka departamento wala mawagtang apan nag-ilis lamang og ngalan, aron pagwagtang sa terminong "ubos".

Karaang ngalan Modernong ngalan Petsa sa pag-usab
Mayenne-et-Loire Maine-et-Loire 1791
Bec-d'Ambès Gironde 1795
Charente-Inférieure Charente-Maritime 1941
Seine-Inférieure Seine-Maritime 1955
Loire-Inférieure Loire-Atlantique 1957
Basses-Pyrénées Pyrennes sa Atlantiko 1969
Basses-Alpes Alpes-de-Haute-Provence 1970
Côtes-du-Nord Côtes-d'Armor 1990

French Algeria[usba | edit source]

Sa wala pa ang 1957[usba | edit source]

# Departmento Préfecture Panahon
91 Alger Algiers (18481957)
92 Oran Oran (18481957)
93 Constantine Constantine (18481957)
Bône Annaba (19551957)

19571962[usba | edit source]

# Departmento Préfecture Panahon
8A Oasis Ouargla (19571962)
8B Saoura Bechar (19571962)
9A Alger Algiers (19571962)
9B Batna Batna (19571962)
9C Bône Annaba (19551962)
9D Constantine Constantine (19571962)
9E Médéa Medea (19571962)
9F Mostaganem Mostaganem (19571962)
9G Oran Oran (19571962)
9H Orléansville Chlef (19571962)
9J Sétif Setif (19571962)
9K Tiaret Tiaret (19571962)
9L Tizi-Ouzou Tizi Ouzou (19571962)
9M Tlemcen Tlemcen (19571962)
9N Aumale Sour el Ghozlane (19581959)
9P Bougie Bejaia (19581962)
9R Saïda Saida (19581962)

Sa kanhi mga kolonya sa Pransiya[usba | edit source]

Departamento Asa karon Panahon
Département du Sud Republikang Dominikano/Haiti (17951800)
Département de l'Inganne Republikang Dominikano/Haiti (17951800)
Département du Nord Republikang Dominikano/Haiti (17951800)
Département de l'Ouest Republikang Dominikano/Haiti (17951800)
Département de Samana Republikang Dominikano/Haiti (17951800)
Sainte-Lucie Saint Lucia, Tobago (17951800)
Île de France Mauritius, Rodrigues, Seychelles (17951800)
Indes-Orientales Pondichery, Karikal, Yanaon, Mahe ug Chandernagore (17951800)

Unang Imperyong Pranses =[usba | edit source]

May pipila ka departamento nga giestablisar sa mga teritoryo nga naangkon sa Pransiya panahon sa Rebolusyong Pranses ug sa Unang Imperyong Pranses nga karon dili na sakop sa Pransiya:

Departamento Préfecture
(ngalan sa Prinanses)
Préfecture
(ngalan sa Sinugboanon/Iningles)
Panahon
Mont-Terrible Porrentruy (17931800)
Corcyre Corfou Corfu (17971799)
Ithaque Argostoli (17971798)
Mer-Égée Zante (17971798)
Dyle Bruxelles Brussels (17951814)
Escaut Gand Ghent (17951814)
Forêts Luxembourg (17951814)
Jemmape Mons (17951814)
Lys Bruges (17951814)
Meuse-Inférieure Maëstricht Maastricht (17951814)
Deux-Nèthes Anvers Antwerp (17951814)
Ourthe Liège (17951814)
Sambre-et-Meuse Namur (17951814)
Mont-Tonnerre Mayence Mainz (18011814)
Rhin-et-Moselle Coblence Koblenz (18011814)
Roer Aix-la-Chapelle Aachen (18011814)
Sarre Trèves Trier (18011814)
Doire Ivrée Ivrea (18021814)
Marengo Alexandrie Alessandria (18021814)
Turin (18021814)
Sésia Verceil Vercelli (18021814)
Stura Coni Cuneo (18021814)
Tanaro Asti (18021805)
Apennins Chiavari (18051814)
Gênes Gênes Genoa (18051814)
Montenotte Savone Savona (18051814)
Arno Florence (18081814)
Méditerranée Livourne Livorno (18081814)
Ombrone Sienne Siena (18081814)
Taro Parme Parma (18081814)
Rome Roma (18091814)
Trasimène Spolète Spoleto (18091814)
Bouches-du-Rhin Bois-le-Duc 's-Hertogenbosch (18101814)
Bouches-de-l'Escaut Middelbourg Middelburg (18101814)
Simplon Sion (18101814)
Bouches-de-la-Meuse La Haye The Hague (18111814)
Bouches-de-l'Yssel Zwolle (18111814)
Ems-Occidental Groningue Groningen (18111814)
Ems-Oriental Aurich (18111814)
Frise Leuwarden Leeuwarden (18111814)
Yssel-Supérieur Arnhem (18111814)
Zuyderzée Amsterdam (18111814)
Bouches-de-l'Elbe Hambourg Hamburg (18111814)
Bouches-du-Weser Brême Bremen (18111814)
Ems-Supérieur Osnabrück (18111814)
Lippe Munster Münster (18111814)
Bouches-de-l'Èbre Lérida Lleida (18121813)
Montserrat Barcelone Barcelona (18121813)
Sègre Puigcerda Puigcerdà (18121813)
[[]] Gérone Girona (18121813)
Bouches-de-l'Èbre-Montserrat Barcelone Barcelona (18131814)
Sègre-Ter Gérone Girona (18131814)

Tan-awa usab[usba | edit source]